Εκδρομή στα Λιχαδονήσια (15 λεπτά)

Τα Λιχαδονήσια

Απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, στη δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονται τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, που οι ντόπιοι ονομάζουν “Σεϋχέλλες” και είναι μια οικολογικά προστατευόμενη περιοχή, με ελάχιστους κατοίκους στο παρελθόν, εγκαταλελειμμένα στις μέρες μας.

Το σύμπλεγμα των νησιών αποτελεί δημιούργημα ηφαιστειακής ενέργειας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Παλαιότερα κατοικούνταν, ενώ σήμερα αποτελούν προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.

Η πρόσβαση γίνεται με τα καραβάκια και σκάφη που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα

Η Στρογγυλή

Στη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Επίσης, εκεί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Οι φώκιες

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από τέσσερις φώκιες Μονάχους – Μονάχους, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν δραπετεύσει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι χαριτωμένες πόζες τους απαθανατίζονται από τους λουόμενους….

Το ναυάγιο

Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά ναυάγια τα οποία προσελκύουν τους δύτες. Μάλιστα ένα ναυάγιο στη δυτική πλευρά των Λιχάδων νήσων γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικο εξοπλισμό και βρίσκεται μόλις 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το ναυάγιο προσδιορίζεται χρονικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το πλοίο βυθίστηκε ύστερα από σφοδρό βομβαρδισμό στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να καταμετρώνται θύματα, καθώς είχαν αποχωρήσει οι επιβαίνοντες πριν από την καταβύθιση του πλοίου.