Κτήμα Χατζημιχάλη (15χλμ)

Το Κτήμα Χατζημιχάλη από τη δημιουργία του, το 1973, πρωταγωνιστεί με πάθος και γνώση στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και την αναβίωση της αμπελουργίας στην περιοχή της Λοκρίδας. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή της Αταλάντης, την οποία επέλεξε ο Δημήτρης Χατζημιχάλης για να φυτέψει τα πρώτα 90 στρέμματα αμπελώνα.

Η επιλογή της περιοχής βασίστηκε στην πανάρχαια αμπελουργική της παράδοση, αλλά κυρίως στο μοναδικό μεσόκλιμα της, με βασικό φυσικό χαρακτηριστικό τα δροσερά ρεύματα αέρα, που δημιουργούνται από τον Παρνασσό προς τη θάλασσα και το αντίθετο, χειμώνα-καλοκαίρι. Τα ρεύματα αυτά διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιού άριστης ποιότητας.

Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας, που είναι φυτεμένος με διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες, φτάνει τα 2.200 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του απλώνεται στις πλαγιές της Κοιλάδας. Η ποικιλομορφία του επιτρέπει τη δημιουργία ευρείας συλλογής κρασιών με ξεχωριστό ύφος, που εκφράζουν απόλυτα το μοναδικό τερουάρ της περιοχής.

Στο σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο του Κτήματος, επιτυγχάνεται ουσιαστική γνωριμία του επισκέπτη με τον πολιτισμό του οίνου. Η πρωτοποριακή διαμόρφωσή του συνδυάζει τους βιομηχανικούς χώρους με μουσειακές νησίδες και μικρές εκθέσεις αφιερωμένες στην ιστορία του κρασιού και στις διαδικασίες παραγωγής του.