Ιερά Μονή Μεταμόρφωσεως (4 χλμ)

Το όμορφο αυτό Μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σε απόσταση 4χλμ., σε υψόμετρο 310 μ. μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα την πόλη των Καμένων Βούρλων, τον Μαλιακό Κόλπο, τα Λιχαδονήσια και τη Βόρεια Εύβοια.

Η αρχική ίδρυση της Μονής εικάζεται ότι έγινε περί τον 7ο αιώνα, χωρίς, ωστόσο, αυτό να επιβεβαιώνεται επιστημονικά. Το καθολικό ανάγεται στον 11ο με 12ο αιώνα. Αρχικά, ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε διά κανονιοβολισμού από Τούρκους αξιωματούχους. Η κατάρρευση της οροφής – στα 1600 περίπου – επισκευάσθηκε και μετατράπηκε σε σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Για την τοιχοδομία έχουν χρησιμοποιηθεί λίθοι μεγάλων διαστάσεων από κτίσματα παλαιότερων χρόνων του 5ου ή του 4ου αιώνα, ενώ κατάλοιπα από αρχαίες κολώνες κι άλλα αρχιτεκτονικά κτίσματα βρίσκονται συγκεντρωμένα νοτίως του καθολικού.

Στο Μοναστήρι φυλάσσονται πολλά κειμήλια και φορητές εικόνες. Ιδιαίτερης σημασίας κειμήλιο θεωρείται το Ιερό Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα με βυζαντινή δίστηλη γραφή, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το Μοναστήρι προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στους χριστιανούς και τους αγωνιστές της Επανάστασης. Στα χρόνια της Κατοχής, η συμβολή του ήταν, επίσης, σημαντική, καθώς απετέλεσε καταφύγιο των κατοίκων.